Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Informacije s sestanka z NGŠSV in ministrom povezane s plačilom pripravljenosti na delovnem mestu

 

Dne 21. 6. 2022 je na GŠSV potekal sestanek z reprezentativnimi sindikati v MO in načelnikom GŠSV.

Glede plačila pripravljenosti za delo za pripadnike v času straže in plačilo za opravljanje drugih oblik dela, v povezavi s Sodbo Vrhovnega sodišča RS VII lps 196/2018 z dne 1. 2. 2022 je načelnik GŠSV podal naslednjo informacijo o situaciji, povezani s plačilom pripravljenosti pri opravljanju stražarske službe:

* V pripravi je akt MO, ki bo opredelil poplačilo za preteklo obdobje. Trenutno je akt v usklajevanju na Državnem odvetništvu.

Predstavnik SK J-1 je predstavil možnosti (proces) izvedbe plačila vsem pripadnikom, ki so v preteklem petletnem obdobju opravljali stražarsko službo, katere proces je zahteval tudi pripravljenost na delo na določenem kraju. Izvedba poplačila, podobno kot v primeru presežnih prerazporejenih ur, bo možna.

Temeljila bo na dejanskih okoliščinah, ki bodo črpane iz dnevnikov varovanj (predpisanih dokumentov) in evidence delovnega časa ARDČ. Proces zajema in obdelave podatkov do izplačila bo trajal cca 6 mesecev. K procesu se bo pristopilo po izdaji ustreznega akta MO (odredbe).

Dne dne 22. 6. 2022 je na MO potekal prvi sestanek z reprezentativnimi sindikati v MO in ministrom za obrambo g. Marjanom Šarcem.

Med drugim je bilo izpostavljeno tudi vprašanje plačila pripravljenosti za delo za pripadnike v času straže in plačilo za opravljanje drugih oblik dela, v povezavi s Sodbo Vrhovnega sodišča RS VII lps 196/2018 z dne 1. 2. 2022.

* Državni sekretar g. Rudi Medved je glede sistemske ureditve plačila vojakov, ki izvajajo stražo pojasnil, da potekajo dogovori znotraj strokovnih služb ministrstva na vseh nivojih in GŠSV ter Državnega odvetništva RS. Iščejo se tudi možnosti, da se pripadnikom, ki so iz naslova plačila pripravljenosti po sodbi Vrhovnega sodišča vložili zahteve za uveljavljanje pravic iz delovnega razmerja oziroma tožbo, izvedejo poplačila za pet let nazaj. Z vsemi podrobnostmi pa se mora še seznaniti.

V SMO ugotavljamo, da na podlagi izdanega akta GŠSV z dne 30. 06. 2022 Standardni operativni postopek – SOP št. 11-0019, ki v 13 točki opredeljuje plačilo pripravljenost na delovnem mestu GŠSV še vedno ni pristopil k sistemski realizaciji Sodbe Vrhovnega sodišča RS VII lps 196/2018 z dne 1. 2. 2022 v povezavi s sodbo EU sodišča.

!
Ker v petih mesecih, odkar je sodba pravnomočna s strani GŠSV in MO kljub večkratnim pozivom in na samih skupnih zadnjih sestankih z GŠSV in MO (* povzetki zapisnikov) nismo pridobili jasnih zagotovil v zvezi z izplačilom razlike pripadnikom SV do 100 % urne postavke za pripravljenost na delovnem mestu vam predlagamo, da v kolikor se odločite uveljavljati izplačilo razlike na sodišču, da to storite čim prej zaradi zastaralnih rokov.

KLIKNITE! Navodila PRIPADNIKOM SV kako pristopiti uveljavitvi izplačila na sodišču !

 
 
 
 
Nazadnje urejano na 0, 29.10.2022 16:07
Oceni ta prispevek
(2 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528