Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Pripadniki SV zopet primorani iskati pravico na sodišču

 

Sindikat ministrstva za obrambo je dne 11. 4. 2022 podal na MO zahtevo za takojšni sestanek s predstavniki MO, ker nasprotujemo določilom izdane Direktive NGŠSV glede evidentiranja in plačevanja pravic iz naslova 59. čl. ZSSloV, ki se sklicuje na Sklep Vlade RS, št. 10007-4/2019/2 z dne 21. 3. 2019 in 10100-6/2022/3 z dne 16. 2. 2022.

Sestanek s predstavniki GŠSV in s predstavniki Sindikata Ministrstva za obrambo je bil izveden 20. 4. 2022:

Predstavnikom GŠSV je podano stališče sindikata glede nezakonitega določila časovnega kriterija glede angažiranosti in posledično pravice plačila iz naslova 3. odst. 59. čl. ZSSloV v novi direktivi GŠSV. V SMO menimo, da oba odstavka 59. člena ZSSloV  v povezavi s sklepom Vlade RS iz leta 2019 in 2022 GŠSV ne dajeta pravice dodatno pogojevati ali pa omejevati pravice do izplačila dodatka po 59. členu.

Določila v 59. čl. ZSSloV  so enostavna in jasna:

  • odst. 59. čl. določa pravico do plačila dodatka vsem pripadnikom, ki so kot deficitarni zaposleni v SV. Slednje po naši oceni pripada vsem zaposlenim, saj smo na vseh nivojih deficitarni oz. težko zaposlimo ustrezen kader;
  • po 3. odst. 59. čl. pa določa pravico do plačila dodatka vsem pripadnikom, ki so angažirani na nujnih in neodložljivih nalogah, ne glede na enoto razporeditve.

Ob izvedeni simulaciji obremenitve pripadnikov po veljavni direktivi je jasno, da pripadniki v tekočem mesecu na nalogah po 3. odst. 59. čl. ZSSloV ne morejo zadostiti časovnem kriteriju iz trenutno veljavne direktive za izplačilo pripadajočega dodatka, ki je vezan na opravljanje naloge kot osnovni pogoj za izplačilo dodatka.

 Direktiva je po našem mnenju nedopustno posegla v pogojevanje pravice (število dni) do upravičenosti iz naslova povečanega obsega dela in obremenitev, saj je dnevni kriterij določanja pravice do izplačila zaradi angažiranosti po 3. odst. 59. čl. ZSSloV nezakonit. Za varovanje državne meje  se je tako kriterij za upravičenost do izplačila dodatka v omenjeni direktivi  s prejšnjih 5 dni zvišal na 11 dni  kar pomeni, da se je povečala obremenitev pripadnikov SV za 120 % pri tem pa se obseg dela in način ni spremenil. Poudarjamo, da se število pripadnikov v SV iz dneva v dan zmanjšuje. V prvi polovici tega leta je  sistem zapustilo zaradi upokojitev in prekinitev (66 vojakov, 45 podčastnikov, 27 časnikov, 20 vojaških uslužbencev in 14 civilnih oseb) pri tem v oči bode dejstvo, da je bilo 65 prekinitev delovnega razmerja s strani  vojakov . Torej že samo dejstvo, da se število pripadnikov SV  zmanjšuje pri tem pa obseg nalog ostaja isti oz. se celo zvišuje rezultira zdravemu razumu, da so pripadniki prekomerno obremenjeni in da je take pogoje dela potrebno ustrezno plačati iz naslova povečanega obsega dela in obremenitev.

GŠSV je dne 09. 05. 2022 z izdajo spremembe DIREKTIVE št. 11-04 le delno prisluhnil zahtevam sindikata vendar zgolj v delu vojaškega izobraževanja in usposabljanja v okviru CVŠ.

Ker GŠSV še naprej trmasto vztraja na  izdani direktivi, bomo v sindikatu preko pooblaščene odvetniške družbe v zaščito pravic pripadnikov v najkrajšem času podali na delovno in socialno sodišče tožbo pripadnika SV – člana in tako poskusili dokazati, da je direktiva NGŠSV v nasprotju z veljavno zakonodajo in se z njo znova krši delovno pravne pravice pripadnikov SV.

O poteku vas bomo sproti obveščali.

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528