Vladna pogajalska skupina predstavila izhodišča Vlade za pogajanje s sindikati javnega sektorja

Vlada Republike Slovenije je ob upoštevanju 5. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju ter odgovora vlade reprezentativnim sindikatom javnega sektorja, številka: 10102-9/2021/5 z dne 23. 12. 2021, določila naslednja izhodišča za pogajanja o usklajevanju vrednosti plačnih razredov plačne lestvice ter elementih reforme plačnega sistema v smislu večjega nagrajevanja boljšega dela:

1. uskladitev vrednosti plačnih razredov ne sme niti kratkoročno niti dolgoročno ogroziti vzdržnosti javnih financ;
  1. uskladitev vrednosti plačnih razredov mora biti postopna;
  1. pri uskladitvi vrednosti plačnih razredov se upoštevajo makroekonomski kazalniki;
  1. uskladitev vrednosti plačnih razredov se določi linearno z namenom preprečitve kompresije plačne lestvice;
  1. finančne posledice, za katere ni kritja v obstoječih proračunskih dokumentih, ne morejo nastopiti pred spremembo teh dokumentov;
  1. zagotovitev večje povezanosti plačila za delo z rezultati dela (od -30 do +100 odstotkov osnovne plače).

Nazadnje urejano na 0, 09.02.2022 21:06
Objavljeno v Novosti