Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider
×

Opozorilo

The form #21 does not exist or it is not published.

Bomo vojaki in zaposleni v obrambi vendarle opravičeni do pravičnega plačila za pripravljenost na določenem kraju v višini 50 % ?

Po velikih naporih sindikata Ministrstva za obrambo in ob podpori ostalih sindikatov JS smo tako uspeli pripeljati usklajevanje besedila »ANEKS št. 9 h Kolektivni pogodbi za javni sektor (KPJS)« do konca.
Tako je jutri pred nadaljevanjem pogajanj s predstavniki VRS, predviden podpis omenjenega aneksa s strani reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Pri tem je potrebno poudariti, da bo aneks postav veljaven v kolikor ga podpiše večina sindikatov JS.

Kaj prinaša »ANEKS št. 9 h Kolektivni pogodbi za javni sektor (KPJS)« zaposlenim na področju obrambe -VOJAKOM?

 

Zdajšnja ureditev pripravljenosti na določnem kraju je v višini dodatka enačila pripravljenost na domu s pripravljenostjo na določenem kraju. V praksi je to pomenilo, da je pripadnik SV za pripravljenost na določnem kraju prejel enaki dodatek v višini 20% kot ostali JU, ki jim je bila odrejena pripravljenost na domu, kar je bilo skrajno krivično.

 

Sindikat ministrstva za obrambo (SMO) je v zaključku lanskega leta pred podpisom dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju podpis le tega med drugim pogojeval tudi z zavezo VRS, da se v dogovor vnese ureditev pojma pripravljenost na določnem kraju ter posledično ureditev  višjega dodatka za pripravljenost na določenem kraju, kar nam je tudi uspelo.

 

Izpogajan dodatek za pripravljenost na določnem kraju je tako 50%. Dodatek za pripravljenost na domu pa ostaja 20%.

 

Do zamika realizacije dogovora kot je bilo v dogovoru predvideno in sicer, da vladna in sindikalna stran soglašata, da se do 1. 3. 2017 v KPJS opredeli pojem pripravljenosti za delo na določenem kraju in od 1. 3. 2017 dalje zagotovi dodatno plačilo dodatka za to pripravljenost za dejavnosti, v katerih iz obstoječih predpisov izhaja pravna podlaga za uporabo tega instituta, je krivda na strani VRS.

 

Veljavnost tega aneksa v kolikor bo večinska podpora sindikatov JS, začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

 

Postani član SMO  - ker se trudimo za vaše pravice - KLIKNI in se nam pridruži !

 

Nazadnje urejano na 1, 04.02.2020 18:07
Oceni ta prispevek
(2 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528