Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Pomembna zmaga SMO v korist vseh delavcev v RS, ki jim delodajalec odreka pravico do obračuna časa primopredaje dela ( pred ali po opravljeni izmeni) in odmora za malico.

 

V Sindikatu Ministrstva za obrambo (SMO) smo v letu 2017 za našega člana sprožili sodni postopek in sicer za plačilo časa primopredaje dela ter neizkoriščenega odmora za malico. Sodba je bila izdana v aprilu 2018, v maju 2018 pa postala pravnomočna.

 

Naš član na svoji delovni zadolžitvi ima tudi obvezo, da v začetku izmene prevzame delo od predhodnika, in ga po koncu izmene preda sodelavcu. Ta predaja dela terja od delavca, da po koncu svojega delovnega časa, ostane na delovnem mestu in preda delo naslednjemu, kar ob normalnem teku dogodkov traja 15 minut na izmeno, ob izrednih primerih pa precej dlje. Tega dela in tega časa, ko je delavec na razpolago delodajalcu, MORS ne plačuje, čeprav ga odreja kot dolžnost delavca.

 

 

Nadalje taisti član zaradi opravljanja 12-urne dolžnosti, na katero je razporejen kot edina oseba v izmeni, ne more koristiti odmora za malico. Čeprav mu MORS zagotavlja čajno kuhinjo, v kateri si lahko pripravi obrok hrane, to ne zadošča za izpolnitev obveze delodajalca, da delavcem zagotovi odmor. Možnost prehranjevanja na delovnem mestu ne pomeni zagotavljanja odmora med delovnim časom. Tudi v tem delu je sodišče v celoti sledilo naši argumentaciji, da mora MORS za ta čas zagotoviti ustrezno plačilo (kot nadure).

 

 

Sodišče je tako v celoti razsodilo v prid člana ter toženi stranki REPUBLIKI SLOVENIJI Ministrstvu za obrambo, ki ga zastopa Državno odvetništvo Republike Slovenije, naložilo
plačilo nadomestila za predajo dela in neizkoriščen čas odmora v višini (pcto. 4.030,76 EUR).

 

V predmetni zadevi gre za pomembno zmago SMO v korist vseh delavcev v RS, ki jim delodajalec odreka pravico do obračuna časa primopredaje dela ( pred ali po opravljeni izmeni) in odmor za malico (MORS se zoper prvostopno sodbo sploh ni pritožil, kar se redko zgodi, je pa razumljivo).

 

Na osnovi predmetne sodbe bomo v SMO pozvali vodstvo MO, da pristopi k odpravi nastalih krivic v podobnih situacijah, saj gre po našem mnenju za večje število pripadnikov SV in zaposlenih v MO.

 

 

V prilogi predmetna sodba (prva stran in izrek, anonimizirano).

Skupaj SMO močnejši !
vaš SMO

Nazadnje urejano na 1, 04.02.2020 18:28
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528