Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

SMO na Vrhovnem sodišču ponovno dokazal kršitev delovno pravnih pravic pripadnikom SV

 

Sindikat ministrstva za obrambo je zaradi kršitev delovno pravnih pravic članov- pripadnikov SV podal na delovno in socialno sodišče referenčno tožbo člana , ki ga je zastopal pooblaščeni odvetnik sindikata SMO.

Tožena stranka REPUBLIKA SLOVENIJA (Ministrstvo za obrambo) je pripadniku SV, ki je ugovarjal na službeno oceno v zakonitem roku (8 dni ) s sklepom kot prepozno, ugovor na službeno oceno zavrgla. Pripadnik SV- član se je s službeno oceno seznanil in je zoper njo vložil pritožbo. O pritožbi je odločala komisija tožene stranke in jo s sklepom zavrgla kot prepozno, ker ni bila vložena v petdnevnem roku iz prvega odstavka 38. člena ZSSloV.

Vrhovno sodišče je dne 16. 01. 2018 tako odločilo, da je bila pripadniku kršena delovno pravna pravica, saj je MO napačno v škodo pripadnikov SV določalo napačni rok za ugovore na službeno oceno.

 

Sodišče je pri tem zavzelo stališče, da službena ocena ni akt vodenja in poveljevanja, zoper katerega je možen ugovor v petih dneh (38. člen ZSSloV), ampak delovnopravni akt, zoper katerega je možna pritožba v roku osmih dni.
Ob tem je potrebno dodati tudi to, da če je zadnji dan roka nedelja ali praznik Republike Slovenije ali dela prost dan v Republiki Sloveniji ali kakšen drug dan, ko se pri organu, pri katerem je treba opraviti dejanje postopka, ne dela, se po drugem odstavku 1O1. člena ZUP izteče rok s pretekom prvega naslednjega delavnika.

Z dobljeno referenčno tožbo člana SMO smo tako v sindikatu na vrhovnem sodišču dosegli še eno pravico v nizu dobljenih tožb za vse pripadnike SV v zadnjem primeru za tiste , ki jim je bila do sedaj kršena pravica glede rokov za podajo ugovora na službeno oceno.

 

V SMO pa smo veseli odločitve sindikata SVS, ki je pohitel z obvestilom dobljene referenčno tožbe člana SMO-pripadnika SV in tako z uspehom dosega še ene pravice za pripadnike SV, obvestil tudi svoje člane. V SMO menimo, da je poziv General štabu SV k spoštovanju odločitve povsem nepotreben, saj so bili o odločitvi Vrhovnega sodišča kot tožena stranka seznanjeni po uradni poti in so dolžni sprožiti vse postopke, da zagotovijo odločitev sodišča.

Nazadnje urejano na 1, 04.02.2020 17:59
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528