Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Poziv ministrici in NGŠSV k pravičnemu plačilo po 59. členu vsem zaposlenim v SV

 

Spoštovana,

 

s strani sindikata Ministrstva za obrambo (SMO) smo od vas v preteklosti že več krat zahtevali preoblikovanje ukazov za izvedbo 59. člena ZSSlov na način, da bi bili vsi zaposleni v SV deležni plačila po citiranem členu.

 

Naša predlagana oblika tako ne bi bila nezakonita ali nenavadna, saj so tako že vsi zaposleni v SV bili deležni plačila dodatka po citiranem členu in sicer v letih 2008 in 2009. Problem, na katerega vas v SMO nenehno opozarjamo je ta, da bi pa minister-ca oz. načelnik GŠSV (v nadaljevanju NGŠSV) morala zagotoviti sklep VRS s katerim bi lahko vsak zaposleni v SV dobil pravico do izplačila po 59. člena in sicer do polnih 30%. Pri tem opozarjamo, da bi vsi zaposleni v SV morali imeti pravice izplačila po 2. odstavku, saj so vse strukture v SV podhranjenje in sodijo v segment deficitarnih poklicev. Zaposlenim v SV, ki pa izpolnjujejo tudi pogoje po 3. odstavku so tako opravičeni in jih pripada izplačilo dodata po 2. kot tudi po 3. odstavku skupaj, saj se povišanje plače po 2. in 3. odstavku ne izključujeta in takšne naloge opredeljuje NGŠSV z ukazom .

 

 

K navedenemu smo pozivali tako vas kot tudi vaše predhodnike z namenom bolj pravične opredelitve plačila in k temu podajali tudi konkretne predloge. Menimo, da v današnjem času nihče ne more trditi, da zaposleni v SV ne delajo v povečani obremenitvi, saj so zaradi primanjkljaja kadra zaposleni v SV močno preobremenjeni in se posledično pojavlja izgorelost zaposlenih. Zraven svojih rednih dolžnosti in nalog morajo opravljati še mnoge druge naloge, ki so izrazitega pomena za varnost državljank in državljanov, vendar ne sodijo v njihove osnovne naloge. V sled zapisanega tako trdimo, da ni zaposlenega v SV, ki danes naj ne bi izpolnjeval vseh pogojev za plačilo dodatka po 59. členu iz naslova prekomerne obremenitve. Res pa je, da citirani člen ne smemo enačiti z 22. e. členom ZSPJS, ki nimata medsebojno nobene povezave.

 

 

Čeprav je SVS že objavil novico, da bodo vsi zaposleni v SV od 01. 7. 2018 deležni plačila po 59. členu ZSSlov vas pozivamo, da skupaj z NGŠSV zagotovite dejansko izplačilo po 59. čl. ZSSlov vsem zaposlenim v SV. Prav tako vas ministrica pozivamo, da ustrezno plačilo zagotovite tudi vsem zaposlenim v obrambnem resorju, ki pa zaradi kadrovskega primanjkljaja opravljajo dela v pogojih po citiranem členu ali veljavnih predpisih.

 

 

V SMO pozdravljamo odločitev NGŠSV in smo veseli, da je vendarle uvidel, da je temelj vsake vojske pošteno plačan vojak, ki pa se mu je v preteklosti pravica do poštenega plačila za opravljeno delo nenehno odrekala. Trdimo, da so vsi NGŠSV od leta 2009 naprej citirani člen opredeljevali v škodo zaposlenih SV in je čas, da se ta praksa spremeni v dobro zaposlenih v SV.

 

 

Pri tem vaju pozivamo, da z ukazom zagotovita pravico do ustreznega in poštenega plačila za vse zaposlene v SV, kot tudi za vse preostale zaposlene v MO, ki pa po svoji osnovi opravljajo naloge za obrambo države. Prepričani smo, da bi tak ukrep zelo pozitivno vplival na pripadnike SV, ki se dnevno odločajo o odhodu iz SV na drugi strani pa spodbudil mlade k vstopu v SV.

 

 

Lep pozdrav.

Naslovniki : 

Ga. ANDREJA KATIČ, ministrica
genmaj. ALEN GEDER, načelnik GŠSV

Nazadnje urejano na 0, 05.10.2018 11:07
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528