Prejeli smo odgovore MO na naš poziv k varovanju zdravja zaposlenih

S strani vodstva MO smo danes v SMO prejeli odgovore na naš poziv, ki smo ga dne 21. 10. 2020 naslovili na vodstvo MO in, ki jih objavljamo v nadaljevanju:

Spoštovani,

v zvezi z vašim dopisom, citiranim v zvezi, s katerim se na naš naslov obračate s pozivom po obračunavanju dodatka za nevarnost in posebne obremenitve na podlagi 71. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (Uradni list RS, št. 49/20, 61/20 in 152/20 - ZZUOOP, v nadaljevanju: ZIUZEOP) in dodatka za delo v rizičnih razmerah na podlagi 11. točke 39. člena KPJS vsem zaposlenim doma in v tujini, k doslednemu izvajanju preventivnih ukrepov in priporočil za izvajanje Načrta ukrepov Vlade RS za 2. val koronavirusa, po prenehanju vseh nenujnih usposabljanj in urjenj, zagotovitvi zadostnega števila zaščitnih mask za vse zaposlene in zagotovitvi dela od doma kot prednostne oblike dela zaposlenih, vam v zvezi s temi vašimi vprašanji podajamo naslednje pojasnilo:

POZIV SMO : Da zaposlenim v MO in SV doma in v tujini začnete obračunavati dodatek za nevarnost in posebne obremenitve na podlagi 71. člena ZIUZEOP in dodatek za delo v rizičnih razmerah na podlagi 11. točke prvega odstavka 39. člena KPJS.

ODGOVOR MO : Glede obračunavanja dodatka za nevarnost in posebne obremenitve na podlagi 71. člena ZIUZEOP je treba pojasniti, da je v 20. členu ZIUZEOP med drugim določeno, da začasni ukrepi kamor sodi tudi izplačilo dodatka za nevarnost in posebne obremenitve veljajo do 31. maja 2020. Posledično zaposlenim na tej pravni podlagi dodatka ne moremo obračunavati. Dodatek določen v 11. točki 39. člena KPJS za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije nalezljive bolezni, pa bo zaposlenim izplačan na podlagi usmeritev ministra, številka 1005-167/2020-19 z dne 29.10.2020, pri čemer bo dodatek zaposlenim za mesec oktober izplačan pri novembrskem nakazilu plač, za mesec november pa pri decembrskem nakazilu plač. Glede uvrstitev zaposlenih v posamezne skupine pojasnjujemo, da so bile v usmeritvah ministra za določitev del in nalog, ki se opravljajo v nevarnih pogojih dela v obdobju epidemije nalezljive bolezni SARS- CoV 2 (COVID 19) navedena vsa dela in naloge, ki predstavljajo tveganje za okužbo z virusom SARS CoV-2. Pravica in dolžnost vodij notranjih organizacijskih enot in organov v sestavi pa je, da presodijo, kateri zaposleni so v posameznem mesecu dejansko izpostavljeni tveganju za okužbo pri opravljanju del in nalog iz usmeritev ministra in v kakšni višini so upravičeni do izplačila dodatka.

POZIV SMO : Da se v vseh notranjih organizacijskih enotah in organih v sestavi Ministrstva za obrambo dosledno izvajajo vaši predlagani preventivni ukrepi in priporočila za izvajanje Načrta ukrepov Vlade Republike Slovenije za 2. val koronavirusa v Ministrstvu za obrambo z namenom zaščite zdravja zaposlenih.

ODGOVOR MO: Vse predpisane preventivne ukrepe vlade za preprečevanje širjenja virusa SARS CoV-2 ministrstvo redno implementira in o njih obvešča vse zaposlene. Vsi predpisani preventivni ukrepi so po elektronski aplikaciji - IRDG posredovani vsem organizacijskim enotam in organom v sestavi, objavljeni pa so tudi na info točki.

POZIV SMO : Da se prenehajo vsa usposabljanje in urjenja, ki niso nujno potrebna in pri katerih ni mogoče zagotoviti zaščitno-varnostnih ukrepov. Ob tem je treba posebno pozornost in omejitve števila oseb nameniti namestitvi (spanju več pripadnikov v istem prostoru).

ODGOVOR MO: V zvezi z vašo navedbo, ki se nanaša na prenehanje usposabljanj in urjenj vam podajamo obrazložitev, da se na ministrstvu izvajajo le usposabljanja in urjenja, ki so nujna za delovanje sistema, v času usposabljanj in urjenj pa se v največji možni meri upoštevajo vsi preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa SARS CoV-2.

POZIV SMO : Da se nemudoma zagotovi zadostno število zaščitnih mask zaposlenim tako v MO, kot v SV. V povezavi s to zahtevo nas zanima kakšna zaščitna sredstva so na voljo zaposlenim in ali enote razpolagajo z zadostnimi količinami le- teh.

ODGOVOR MO : Osebne varovalne opreme za preprečevanje širjenja okužb je za vse zaposlene dovolj, tako na ministrstvu kot tudi v organih v sestavi. Osebna varovalna opreme, ki jo zaposleni uporabljajo ustreza zahtevam za preprečevanje okužb z mikrobiološkimi agensi (v našem primeru virus SARS CoV-2).

POZIV SMO : Da se v čim večjem številu zaposlenim zagotovijo pogoji za delo od doma, kot prednostna oblika dela in ne prisilno koriščenje letnega dopusta ali viška ur.

ODGOVOR MO: S ciljem zmanjšanja socialnih stikov in preprečevanja širjenja okužbe je bilo tudi v največji možni meri zagotovljeno delo od doma, seveda pri delih, kjer narava dela to omogoča.

Nazadnje urejano na 1, 16.11.2020 21:44
(1 glas)