SMO NA VODSTVO MO NASLOVIL POZIV K VAROVANJU ZDRAVJA ZAPOSLENIH

Že dalj časa se v Sloveniji soočamo z drugim valom COVID-19, ki ima vse hujše razsežnosti. Posledica tega stanja je razglasitev epidemije za celotno državo. Kljub zelo restriktivnim in nujno potrebnim ukrepom pa ugotavljamo, da se v SV izvajajo aktivnosti, ki so visoko tvegane za dodatne okužbe. Temu pritrjuje tudi dejstvo, da je VZE dne 13. 10. 2020 v enoti JKBO po zaključeni vaji na terenskem usposabljanju potrdil 8 okužb pripadnikov SV s COVID19. Na podlagi omenjenega dogodka lahko predvidevamo, da niso bili zagotovljeni vsi zaščitno-varnostni ukrepi, ali pa linija PINK ni poskrbela za izvedbo in upoštevanje le-teh zato vas v luči tega dejstva pozivamo:

• Da zaposlenim v MO in SV doma in v tujini začnete obračunavati dodatek za nevarnost in posebne obremenitve na podlagi 71. člena ZIUZEOP in dodatek za delo v rizičnih razmerah na podlagi 11. točke prvega odstavka 39. člena KPJS.
  • Da se v vseh notranjih organizacijskih enotah in organih v sestavi Ministrstva za obrambo dosledno izvajajo vaši predlagani preventivni ukrepi in priporočila za izvajanje Načrta ukrepov Vlade Republike Slovenije za 2. val koronavirusa v Ministrstvu za obrambo z namenom zaščite zdravja zaposlenih.
  • Da se prenehajo vsa usposabljanje in urjenja, ki niso nujno potrebna in pri katerih ni mogoče zagotoviti zaščitno-varnostnih ukrepov. Ob tem je treba posebno pozornost in omejitve števila oseb nameniti namestitvi (spanju več pripadnikov v istem prostoru).
  • Da se nemudoma zagotovi zadostno število zaščitnih mask zaposlenim tako v MO, kot v SV. V povezavi s to zahtevo nas zanima kakšna zaščitna sredstva so na voljo zaposlenim in ali enote razpolagajo z zadostnimi količinami le- teh.
  • Da se v čim večjem številu zaposlenim zagotovijo pogoji za delo od doma, kot prednostna oblika dela in ne prisilno koriščenje letnega dopusta ali viška ur.

Lep pozdrav.

Nazadnje urejano na 1, 16.11.2020 21:45