Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

Sindikat Ministrstva za obrambo v zaščito pravic članov in ostalih zaposlenih vložil postopek za kolektivni delovni spor zaradi zavračanja izplačila solidarnostne pomoči zaposlenim ob razglašeni epidemiji SARS-CoV-2

Sindikat Ministrstva za obrambo (SMO)je danes dne 30. 06. 2020 na delovno in socialno sodišče vložil PREDLOG za postopek v kolektivnem delovnem sporu zaradi kršitve Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti. 

Spor med SMO in nasprotno udeleženko REPUBLIKO SLOVENIJO se nanaša na izvrševanje 40. člena KPND, natančneje na odklanjanje plačila solidarnostne pomoči članom predlagatelja zaradi razglašene epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19). 

Dne 21.05.2020 je SMO Vladi Republike Slovenije posredoval predlog za pogajanja glede izvrševanja Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti, ki je bil VRS vročen dne 25.05.2020. Odgovora s strani VRS v roku 30 dni ni bilo, zato je SMO vložil predmetni predlog v kolektivnem delovnem sporu.

 Vlada RS je na 39. dopisni seji dne 14.05.2020 pod točko 7 sprejela naslednji sklep:

»1. Vlada Republike Slovenije se je seznanila z Informacijo glede solidarnostne pomoči po četrti alineji 4. točke 40. člena Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti(KPND) – zahteva sindikatov.

2. Vlada Republike Slovenije ugotavlja, da določbe KPND zaradi razglašene epidemije COVID-19 ne dajejo podlage za izplačilo solidarnostne pomoči vsem javnim uslužbencem brez ugotovitve, da je epidemija prizadela javnega uslužbenca ali njegovo premoženje in mu povzročila težave ter škodo, ki bi jo solidarnostna pomoč pomagala prebroditi.« 

Na podlagi citiranega sklepa Vlade RS je Ministrstvo za obrambo (MORS) predlagatelju SMO ter ostalim sindikatom na področju obrambe posredovalo dopis št. 1005-162/2020-6 z dne 18.05.2020, da bo sledil sklepu Vlade RS in s stališčem, da mora biti iz vloge javnega uslužbenca razvidno, kako je epidemija prizadela javnega uslužbenca ali njegovo premoženje in mu povzročila težave ter škodo, sicer bo vloga zavrnjena.

 S takšnim ravnanjem sta tako Vlada RS kot MORS sledila stališču Ministrstva za javno upravo (MJU), izraženem v dokumentu št. 007-267/2020-1 z dne 15.05.2020, iz katerega je celo sklepati, da praktično noben delavec oz. javni uslužbenec ni upravičen do izplačila solidarnostne pomoči zaradi razglašene epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19). Tudi v praksi je MORS začel članom predlagatelja ter tudi sicer vsem zaposlenim na MORS, zavračati izplačilo solidarnostne pomoči.

 Navedeno pa pomeni, da nasprotna udeleženka krši 4. točko 40. člena KPND, ko članom predlagatelja in ostalim zaposlenim odklanja izplačilo solidarnostne pomoči kljub izpolnitvi pogojev po KPND za njeno izplačilo.

 Zato pristojno sodišču pozivamo, da razsodi, da se članom predlagatelja, izplača solidarnostna pomoč zaradi razglašene epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) v višini 693,01 EUR, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki za vsakega člana predlagatelja tečejo od petega dne v mesecu za pretekli mesec, v katerem je bila oddana vloga za izplačilo solidarnostne pomoči, dalje do plačila.

Kot smo v sindikatu že obljubili, smo s postopkom začeli uresničevati dane obljube, s katerimi želimo zaščititi pravice zaposlenih in zagotavljati dosledno spoštovanje določil kolektivne pogodbe.

Sindikat ministrstva za obrambo je predlagatelj postopka v kolektivnem delovnem sporu pri tem pa vabimo, da se priključijo predmetnemu sporu vsi sindikate javnega sektorja, kar bo tudi objavljeno v uradnem listu.

 

 

Nazadnje urejano na 0, 09.01.2021 11:30
Oceni ta prispevek
(4 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528