Odgovor MO za izvajanje nalog zaposlenih v SV in MO zadostuje PCT Izpostavljeno

V sindikatu Ministrstva za obrambo ocenjujemo, da smo bili uspešni s podano zahtevo SMO, ki smo jo dne 02. 08.2021 naslovili na ministra za obrambo in v kateri smo ga pozvali po takojšnji odpravi diskriminacije in stigmatizacije zaposlenih, ki nimajo opravljenega cepljenja proti COVID-19 v polnem obsegu in so bili tako izločeni iz določenih nalog.

Spomnimo se, da je minister za obrambo dne 28. 07. 2021 podal  » Usmeritve za izvajanje cepljenj proti bolezni COVID-19 v Ministrstvu za obrambo – dodatno obvestilo«  v katerih je bilo zapisano:

Pri opravljanju zakonsko opredeljenih nalog Slovenske vojske na ozemlju Republike Slovenije, kot je varovanje državne meje in pomoč drugim državnim organom ali tam, kjer obstaja večja nevarnost prenosa okužbe z virusom SARS-CoV-2, se prednostno zagotovi pripadnike Slovenske vojske in druge zaposlene na ministrstvu, ki imajo cepljenje proti COVID-19 opravljeno v polnem obsegu.

• Dne 24. 08. 2021 smo prejeli odgovor MO na našo podano zahtevo v katerem poudarjajo, da  se bodo še naprej aktivno zavzemali za zagotavljanje čim večje stopnje varnosti in zdravja pri delu vseh zaposlenih na ministrstvu ter s pravočasno pripravo in izvajanjem vseh potrebnih preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 skrbeli za varno in zdravo delovno okolje, v katerem bo tveganje za prenos okužb s tem virusom na najnižji možni ravni.
  • Dne 26. 08. 2021 minister za obrambo poda Obvezne usmeritve za izvajanje hitrih antigenskih testov na prisotnost Št. 181-2/2020-253. V kateri opredeli izvajalce HAG testov v MO, naloge in aktivnosti na katerih se HAG testi izvajajo ter katerim zaposlenim se zagotavljajo testi HAG.
  • Dne 30. 8. 2021 podamo v SMO na MO zahtevo po pojasnilu v kateri zapišemo: » V povezavi z vašimi usmeritvami, citiranimi v zvezi vas pozivamo, da nam odgovorite: Ali lahko z vašo zadnjo podano usmeritvijo z dne 26. 08. 2021 v SMO menimo, da se za naštete naloge, podane v omenjeni usmeritvi, na katerih se izvajajo testi HAG, odslej, odreja delo vsem pripadnikom oz. zaposlenim, ki izpolnjujejo PCT pogoj in ne več zgolj prednostno tistim pripadnikom SV in zaposlenim, ki so polno cepljeni zoper COVID-19.

Danes smo v SMO prejeli zahtevani odgovor MO, v katerem pritrjujejo našemu vprašanju in razumevanju omenjene usmeritve ministra tako v odgovoru zapišejo:

»z vašim dopisom, citiranim v zvezi, s katerim nas sprašujete, ali lahko z našo zadnjo podano usmeritvijo z dne 26. 8. 2021 v SMO menite, da se za naloge, navedene v teh usmeritvah, na katerih se izvajajo testi HAG, odslej delo odreja vsem pripadnikom oziroma zaposlenim, ki izpolnjujejo PCT pogoj in ne več zgolj prednostno tistim pripadnikom SV in zaposlenim, ki so polno cepljeni zoper COVID-19 vas obveščamo, da je vaše razmišljanje pravilno

V nadaljevanju objavljamo celoten odgovor MO:

Zadeva:         Zahteva po pojasnilu - odgovor

Zveza:            Vaš dopis št. MO-GŠ 18/21 z dne 30. 8. 2021

Spoštovani,

z vašim dopisom, citiranim v zvezi, s katerim nas sprašujete, ali lahko z našo zadnjo podano usmeritvijo z dne 26. 8. 2021 v SMO menite, da se za naloge, navedene v teh usmeritvah, na katerih se izvajajo testi HAG, odslej delo odreja vsem pripadnikom oziroma zaposlenim, ki izpolnjujejo PCT pogoj in ne več zgolj prednostno tistim pripadnikom SV in zaposlenim, ki so polno cepljeni zoper COVID-19 vas obveščamo, da je vaše razmišljanje pravilno.

Z obveznimi usmeritvami za izvajanje hitrih antigenskih testov na prisotnost virusa SARS-CoV-2, št. 181- 2/2020-253 z dne 26. 8. 2021 so na podlagi Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 118/21 in 132/21) določene naloge in aktivnosti ministrstva, za izvajanje katerih se zaposlenim, ki niso preboleli COVID-19 oziroma niso polno cepljeni zoper COVID-19, zagotavljajo testi HAG.

Iz navedenega tako sledi, da se nalog in aktivnosti iz obravnavanih obveznih usmeritev lahko udeležijo vsi zaposleni v ministrstvu, ki so za njihovo izvajanje predlagani, saj jim v primeru, da niso preboleli bolezni COVID-19 ali niso cepljeni zoper njo, za izpolnjevanje PCT pogoja teste HAG zagotavlja ministrstvo.

S spoštovanjem,

Mag. Janez Žakelj državni sekretar

Poslano:

- naslovniku (po e-pošti).

Nazadnje urejano na 0, 03.09.2021 13:05
Objavljeno v Novosti