Poziv vodstvu MO k izplačilu dodatkov iz naslova 39. čl. KPJS in 71. čl. ZIUZEOP vsem zaposlenim, ki svoje naloge opravljajo v rizičnih razmerah doma in v tujini

Spoštovani!

S sklepom VRS je z dne 18. 5. veljavno od 30. 5. 2020 preklicana epidemija v RS. Istočasno je VRS ustavila vsa izplačila iz naslova 39. čl. KPJS in 71. čl. ZIUZEOP. Ne glede na zapisano pa vemo, da so zaposleni v MO (SV, URSZR, OVS in upravnem delu) še naprej opravljajo mnoge naloge v tveganih razmerah. Dne 01. 7. 2020 smo na pogajanjih z VRS opozorili na dve, po oceni SMO, najbolj ogroženi skupini zaposlenih:

• Vse zaposlene, ki svoje naloge opravljajo v tujini, saj smo priča stalnemu povečanju števila okuženih na vseh območjih;
  • Zaposlene v VZE, ki ne glede na preklic epidemije opravljajo preverjanje prisotnosti morebitne okužbe pri zaposlenih.

Tudi v ta namen so s 26. 6. uvedeni novi ukrepi na MO glede preprečevanja novih okužb.

Prepričani smo, da je v vseh organih v sestavi in službah v MO še precejšnje število zaposlenih, ki pa svoje naloge opravljajo v tveganih razmerah in so posledično preobremenjeni pri svojem delu. Zato zahtevamo, da dosledno sledite zakonskim določilom tako 39. čl. KPJS kot tudi 71. čl. ZIUZEOP in zaposlenim v opisanih razmerah oz. v času, ko opravljajo svoje naloge pod pritiskom in so preobremenjeni, zaradi možnosti po okužbi redno izplačujete omenjeni dodatek.

Od vas zahtevamo takojšnje pojasnilo zakaj zaposleni, ki se nahajajo na delu v tujini in tudi v RS niso bili deležni dodatka za nevarnost in posebne bremenitve v času epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2(COVID-19)pri plači v mesecu juniju 2020.

V izogib morebitnim pravdnim postopkom, ki v našem ministrstvu postajajo stalnica za dosego pravic zaposlenih, Vas pozivamo, da z našo podporo postorite vse, da vlada RS uvidi krivico in neenakost obravnave do zaposlenih v MORS in temu ustrezno izda novi sklep, ter odpravi nastale krivice.

Nazadnje urejano na 1, 04.07.2020 09:18