Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Vse novice
Arrow
Arrow
Shadow
Slider

SMO pozval MO in SV k nabavi delov nove uniforme za pripadnike SV, ki je primerna za poletni čas

Sindikat Ministrstva za obrambo je dne 25. 6. 2019 pozval MO in SV k dopolnitvi opreme pripadnikov SV v času visokih temperatur. Poziv objavljamo v nadaljevanju obvestila :

 

V poletnem času smo priča vse višjim temperaturam, ki jim botrujejo podnebne spremembe. Pripadniki SV so primorani ne glede na vremenske pogoje opravljati svoje naloge, tako doma kot v tujini, tudi ob ekstremno visokih temperaturah.

V SMO se zavedamo, dejstva, da je varnost pri delu ena od poglavitnih skrbi in nalog tako delodajalca kot sindikata, zato ne moremo mimo dejstva, da vam ob tem ne bi predlagali nabavo lahkih in zračnih oblačil za pripadnike SV (majice kratki rokav, kratke hlače in zračne škornje). Govorimo namreč o možnosti uvedbe uniforme, ki je primerna za poletni čas.

 

Spomniti vas moramo, da smo v preteklosti v SV v poletnem času že imeli dele uniforme, ki so bili predvsem bistveno bolj zračni in so pripomogli k zmanjšanju tveganj za nastanek obolenj ali poškodb zaradi visokih temperatur.

 

Ob našem predlogu je pomembno podati tudi informacijo in priporočilo Inšpektorata Republike Slovenije za delo, ki predlaga delodajalcem in delavcem v času povečanih temperatur tudi enega od naših predlaganih ukrepov.

Tako člani kot predstavniki SMO smo mnenja, da se namreč vrsto nalog lahko opravi tudi v bolj zračnih oblačilih, ki pa jih ni v kompletu aktualne uniforme, zato je naš predlog usmerjen v nabavo le – teh. Pri skupnem izvajanju nalog se srečujemo tudi z ostalimi državnimi organi, ki pa jim je delodajalec zagotovil predlagane dele uniforme, neizpodbitno je tudi dejstvo, da mnoge vojske v okviru NATA že uporabljajo predlagano obliko uniforme.

 

V SMO menimo, da bi ob sprejetju našega predloga tako vsem pripadnikom SV izkazali dodatno skrb za zdravje in s tem pripomogli k lažjemu in bolj  varnemu opravljanju nalog, predvsem pa bi s tem pripomogli k izločitvi morebitnih tveganj iz naslova že omenjenega dejavnika.

 

Zavedamo pa se, da je tudi vrsta nalog na katerih ne bo mogoče prilagajati opremo in bo še vedno obvezna uporaba sedanje oz. predpisane uniforme (dolgi rokav) predvsem iz razloga preprečevanja morebitnih poškodb za kar je tudi osnovni namen uniforme.

Predlagamo, da o našem predlogu razmislite in mu tudi ugodite. Hkrati vas pozivamo, da predpišete obvezno uporabo službenih uniform za vse pripadnike SV pri izvajanju dela NE BOJNIH nalog.

V skrbi za zdravje in varno opravljane nalog pripadnikov SV vas lepo pozdravljamo!

Nazadnje urejano na 0, 26.06.2019 18:00
Oceni ta prispevek
(3 glasov)
Objavljeno v Novosti
  • Natisni

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Podatki o SMO

Sindikat Ministrstva za Obrambo

  • Dejavnost: Dejavnost sindikatov
  • Davčna številka: 90213033
  • Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odnosi z javnostmi

Marjan LAH

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. GSM:040 792 528