Prejeli smo odgovore SMC na vprašanja SMO, ki je bilo posredovano vsem političnim strankam in listam

Sindikat Ministrstva za obrambo (SMO) sprašuje politične stranke in liste

Na vas naslavljamo pismo v času predčasnih volitev v Državni zbor z nekaj pomembnimi vprašanji, ki se tičejo zaposlitve in socialnega položaja naših članic in članov zaposlenih na obrambnem področju. Predpostavljamo, da bo vaša stranka ali lista sodelovala v Vladi RS v prihodnjem mandatu.
Tako vas pozivamo, da svoje odgovore posredujete čim prej, da jih bomo lahko pravočasno predstavili članicam in članom sindikata. Odgovore strank in list bomo v vrstnem redu, kot jih bomo prejemali in v nespremenjeni obliki objavljali v sklopu novic na spletni strani.

NUJNA SPREMEMBA ZAKONODAJE NA OBRAMBNEM PODROČJU

Na obrambnem področju se dnevno srečujemo z neustrezno oz. zastarelo zakonodajo. Omenjena zakonodaja povzroča zaposlenim na obrambnem področju, predvsem v slovenski vojski, katera se navezuje na pravice iz delovnega razmerja, največ krivic. Hkrati pa nas postavlja v neenakovreden položaj napram ostalim javnim uslužbencem.

• Ali boste v kolikor bo vaša stranka ali lista sodelovala v Vladi RS, podprli nujno spremembo zakonodaje na obrambnem področju predvsem tam, kjer se zakonodaja dotika pravic iz delovnega razmerja?

Da. V stranki SMC si bomo prizadevali za celostno ureditev specifičnega statusa zaposlenih v SV. Naš dolgoročni cilj je, da se zaposleni v SV izločijo iz enovitega sistema javnih uslužbencev, tako da se bo njihov status, ki izhaja iz dela v oboroženih silah, ki so specifičen delodajalec s posebnimi nalogami in zahtevami, primerno in zadovoljivo uredi in prilagodi tako dejanskim obremenitvam zaposlenih kot tudi potrebam SV.

• Kako boste uredili status vojakov po 45. letu in preprečili izkoriščevanje omenjene skupine zaposlenih v JS?

Ker zagovarjamo stališče, da je položaj zaposlenih v SV specifičen na splošno menimo, da mora država (in ne MORS) vzpostaviti celovit in delujoč sistem, ki bo vsem pripadnikom SV po končanju njihove vojaške službe pomagal pri integraciji v civilno življenje in še posebej na trg dela.

• Ali boste podprli in se zavzemali , da imajo pravico do kolektivne pogodbe tudi zaposleni na obrambnem področju ?

Zaradi specifičnosti obrambnega področja smo za tega zadržani, še posebej v primeru zaposlenih v SV.

• Ali boste podprli spremembe upokojevanja zaposlenih v SV na način, da bo pravičen in spoštljiv do pripadnikov SV?

Da. To področje je treba zaradi specifičnosti zaposlitve v oboroženih silah temu primerno urediti. Kot smo že dejali, zagovarjamo, da se dolgoročno prizna poseben statusom zaposlenih v SV. Ta mora primerno urejal tudi upokojevanje pripadnikov SV.

• Ali boste pristopili k reševanju anomalij v plačni skupini J ?

Da. Dolgoročno na način, kot smo ga že omenili zgoraj.

Nazadnje urejano na
(2 glasovi)