Prejeli smo odgovore SDS na vprašanja SMO, ki je bilo posredovano vsem političnim strankam in listam

Spoštovani, zahvaljujemo se za zaupanje, ki ste ga izkazali s tem, da ste na nas naslovili vprašanja v povezavi z zaposlitvijo in socialnim položajem vaših članic in članov, zaposlenih na obrambnem področju. V nadaljevanju vam pošiljamo odgovore SDS.

• Ali boste v kolikor bo vaša stranka ali lista sodelovala v Vladi RS, podprli nujno spremembo zakonodaje na obrambnem področju predvsem tam, kjer se zakonodaja dotika pravic iz delovnega razmerja?

V Slovenski demokratski stranki smo že večkrat opozorili na nujnost spremembe Zakona o obrambi in drugih predpisov, vezanih na področje obrambe in zaščite ter reševanja. V zvezi z zakonom o obrambi niso problematične le določbe, ki se nanašajo na pravice iz delovnega razmerja, temveč so pomanjkljivo urejena tudi druga področja, ki jih ta zakon ureja.

• Kako boste uredili status vojakov po 45. letu in preprečili izkoriščevanje omenjene skupine zaposlenih v JS?

Spremenili bomo Zakon o službi v Slovenski vojski. Med drugim bo skrbi za vojake po 45. letu starosti namenjena posebna pozornost.

• Ali boste podprli in se zavzemali, da imajo pravico do kolektivne pogodbe tudi zaposleni na obrambnem področju ?

V Slovenski demokratski stranki podpiramo pravico do kolektivne pogodbe tudi za zaposlene na obrambnem področju. Seveda pa je potrebno najprej vzpostaviti socialni dialog, v katerega morajo biti vključeni vsi predstavniki sindikatov, ki delujejo v okviru Ministrstva za obrambo (kot predstavniki delojemalcev) ter pristojna ministrstva oziroma Vlada RS (Ministrstvo za obrambo, ministrstvo pristojno za javno upravo in Vlada RS).

• Ali boste podprli spremembe upokojevanja zaposlenih v SV na način, da bo pravičen in spoštljiv do pripadnikov SV?

Slovensko vojsko vidimo kot pomemben konstitutivni del naše države, zato bomo podpirali vse spremembe zakonodaje, ki bodo imele za cilj pravičen in spoštljiv odnos na vseh področjih in ne samo na področju upokojevanja.

• Ali boste pristopili k reševanju anomalij v plačni skupini J ?

Potrebno bo narediti celovito analizo plačnega sistema na področju obrambe ter zaščite in reševanja. Še poseben poudarek je potrebno posvetiti plačnemu sistemu poklicnih pripadnic in pripadnikov SV, vojaških uslužbencev ter civilnih oseb, zaposlenih v SV. V socialnem dialogu se bomo trudili doseči pošteno rešitev, ki bo po eni strani upoštevala dosedanje dogovore, po drugi strani pa bo še znosna v sedanjih zaostrenih gospodarskih razmerah. Za povečanje plač in s tem povezanim socialnim statusom na vseh področjih sta ključni oživitev gospodarstva in večja gospodarska rast.

Nazadnje urejano na
(4 glasovi)