1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Prejeli smo odgovore Liberalno gospodarske stranke na vprašanja SMO, ki je bilo posredovano vsem političnim strankam in listam

Spoštovani,

 

v vašem sporočilu ste nam zastavili nekaj vprašanj v zvezi z delovnimi pravicami zaposlenih v vojski. Sporočamo vam, da se kot mali podjetniki in delodajalci dobro zavedamo bremena delovne zakonodaje, ki nam jo je naložila država. Seznanjeni smo tudi Zakonom o javnih uslužbencih, ki precej drugače ureja delovna razmerja kot sicer velja v gospodarstvu.

 

Zakon o javnih uslužbencih, je tudi sicer krivičen do nas delodajalcev in seveda delavcev v javni upravi, ki nimajo zagotovljenega bolj stabilnega delovno pravnega statusa.

V nadaljevanju podajamo odgovore na vaša vprašanja, ki ste nam jih zastavili in sicer:

 

·         Ali boste v kolikor bo vaša stranka ali lista sodelovala v Vladi RS, podprli nujno  spremembo zakonodaje  na obrambnem področju predvsem tam, kjer se zakonodaja dotika pravic iz delovnega razmerja?

 

Podprli bomo vsako spremembo zakonodaje, ki s svojimi členi prihaja v nasprotje z drugo zakonodajo ali pa ni pravična do državljanov. To velja seveda tudi za spremembo zakonodaje na obrambnem področju, ki se dotika pravic iz delovnega razmerja.

 

·         Kako boste uredili status vojakov po 45. letu in preprečili izkoriščevanje omenjene skupine zaposlenih v JS?

 

Država, ki zaposluje ljudi, je dolžna poskrbeti za svoje zaposlene, tako kot smo dolžni za svoje zaposlene poskrbeti tudi delodajalci iz gospodarstva. Delovno pravna zakonodaja, ki velja za gospodarstvo namreč jasno določa na kakšen način lahko delodajalci odpustimo delavce in s kakšnimi razlogi. Glede na to, da tudi mi ne moremo odpuščati delavcev zaradi starosti, se nam zdi sporno, da to lahko stori državni organ. To se nam zdi namreč povsem diskriminatorno.

 

V kolikor dejansko vojaki po 45. letu ne bi bili več sposobni opravljati enakega dela, bi jih morali prezaposliti na drugo ustrezno delovno mesto, kot to velja za nas delodajalce v gospodarstvu.

 

·         Ali boste podprli in se zavzemali , da imajo pravico do kolektivne pogodbe tudi zaposleni na obrambnem področju ?

 

Menimo, da imajo vsi pravico do svojih kolektivnih pogodb. S kolektivnimi pogodbami se namreč jasno lahko opredeli pravila, ki veljajo za delovna razmerja na posameznem področju. Vsekakor pa je potrebno upoštevati tudi ostale zakonske določbe in pravila, ki urejajo način sklepanja kolektivnih pogodb in drugih internih aktov.

 

·         Ali boste podprli spremembe upokojevanja zaposlenih v SV na način, da bo pravičen in spoštljiv do  pripadnikov SV?

 

Kot smo zapisali že v našem programu, se zavzemamo za to, da bodo vse pravice in svoboščine državljanov spoštovane dosledno. To velja tudi za delavce.

 

·         Ali boste pristopili k reševanju anomalij v plačni skupini J ?

 

Teh anomalij na žalost ne poznamo dovolj konkretno, smo se pa pripravljeni o tem poučiti ter pristopiti h konkretnemu reševanju problematike.

 

Upamo, da se boste na podlagi naših odgovorov lažje odločili, komu boste na predčasnih volitvah namenili svoj glas.

 

Vljudno vas pozdravljamo.

Polona Kresnik

Članica izvršnega odbora LGS

 

Nazadnje urejano na
Oceni ta predmet
(0 glasovi)