Odgovor MO - v pripravi dodatna oblačila za poletne razmere polo majica in lažji poletni škornji

Dne 25. 6. 2019 je SMO na vodstvo MO in GŠSV naslovil pobudo- zahtevo s katero je predlagal uvedbo uniforme, ki je primerna za poletni čas in sicer nabavo lahkih in zračnih oblačil za pripadnike SV (majice kratki rokav, kratke hlače in zračne škornje).

Dne 09. 07. 2019 smo s strani ministra g. Karla Erjavca prejeli odgovor v katerem nas seznanjajo, da SV že razvija in preizkuša tudi dodatna oblačila za poletne razmere kot so polo majica in še lažji poletni škorenj – gležnjar, kar bo pripadnikom še olajšalo delovanje v pogojih visokih temperatur. Poseben poudarek dajejo tudi zaščitnim lastnostim oblačil, saj uniforma služi kot zaščitno oblačilo pripadnikom v neugodnih vremenskih in terenskih razmerah. Uniforma pripadnike ščiti pred soncem, vetrom, mrazom in različnimi padavinami (opeklinami, ozeblinami, omrzlinami, dežjem, snegom...) ter ostalimi neugodnimi dejavniki, ki se pojavljajo pri njihovem delovanju in usposabljanju (udarninami, praskami, piki žuželk ipd.).

Celotni odgovor objavljamo v nadaljevanju :

Spoštovani,

prejeli smo vaš dopis, citiran v zvezi, s katerim podajate pobudo/poziv glede uvedbe novih artiklov uniforme, ki bi bila primernejša za poletni čas. Predlagate nabavo lahkih in zračnih oblačil za pripadnike Slovenske vojske (v nadaljevanju SV) in sicer majice s kratkimi rokavi, kratke hlače in zračne škornje.

Strokovne službe GŠSV so proučile vašo pobudo in v nadaljevanju podajamo naslednja pojasnila in ugotovitve.

Uvodoma bi pojasnili, da področje uniform v SV ureja Pravilnik o uniformah Slovenske vojske (Uradni list RS, št. 45/12, s spremembami in dopolnitvami, v nadaljevanju pravilnik), ki določa vrste uniform in športne opreme v SV ter ureja njihovo nošenje. Vojaške osebe pri opravljanju vojaške službe lahko nosijo samo uniforme, ki so predpisane s pravilnikom.

Nadalje Navodilo o bojni uniformi in športni opremi (MO št. 4301-2/2012-12, z dne 14. 3. 2013, s spremembami in dopolnitvami) ureja sestavo, klasifikacijo, vzdrževanje in način nošenja bojnih uniform (v nadaljevanju uniforma) ter športne opreme in določa osnovne podatke o materialu ter oblikah uniform in športne opreme v SV. Komplet bojne uniforme je sestavljen iz letne in zimske uniforme. Uniformo za poletni čas sestavljajo kratko spodnje perilo (funkcijsko ali bombažno), tanjše hlače, tanjši bluzon, kapa in letna obutev (mehkejši platneni škornji za poletni čas). Letna uniforma je izdelana iz 100% bombaža, ki omogoča visoko zračnost ter tako omogoča povečan pretok zraka pri višjih temperaturah. Krojena je na način, da se lahko regulira pretok zraka in posledično zmanjša toplotni učinek. Funkcijsko perilo, ki ga ima vsak pripadnik SV, pa učinek zračnosti še povečuje.

SV je letno uniformo preizkusila tudi v drugih podnebnih razmerah (Afganistan, Libanon, Mali...), kjer temperature dosegajo višje vrednosti kot v Sloveniji. Pripadniki, ki so uniformo preizkušali, so jo ocenili kot primerno tudi za ekstremno vroča podnebja. Pri preizkušanju tkanine za uniforme, SV spremlja nove smernice razvoja in upošteva vsa določila standardov Nata pri oblikovanju vojaških oblačil (SVS 2333 – Zaščitne in druge lastnosti bojnih oblačil, SVS 2138 – Enotovna preizkusna načela in postopki; Bojna oblačila in osebna oprema, AECTP 230
– Nato Climatic Conditions, AECTP 300-3 – Nato Climatic Environmental Tests).

Pojasnili bi, da SV že razvija in preizkuša tudi dodatna oblačila za poletne razmere kot so polo majica in še lažji poletni škorenj – gležnjar, kar bo pripadnikom še olajšalo delovanje v pogojih visokih temperatur. Poseben poudarek dajejo tudi zaščitnim lastnostim oblačil, saj uniforma služi kot zaščitno oblačilo pripadnikom v neugodnih vremenskih in terenskih razmerah. Uniforma pripadnike ščiti pred soncem, vetrom, mrazom in različnimi padavinami (opeklinami, ozeblinami, omrzlinami, dežjem, snegom...) ter ostalimi neugodnimi dejavniki, ki se pojavljajo pri njihovem delovanju in usposabljanju (udarninami, praskami, piki žuželk ipd.).

Poudarili bi še, da se v poletnem času, ko so temperature povišane, upošteva tudi razmerje med delom in počitkom ter zadostnim uživanjem tekočin, za kar skrbijo prvo nadrejeni poveljniki v enotah SV. V času povišanih temperatur se aktivnosti enot SV temu primerno tudi prilagajajo, pripadnikov se prekomerno ne obremenjuje, izvajajo pa se samo nujno potrebne naloge za zaščito sil in obrambo države.

S spoštovanjem,

Karl Erjavec minister