Povzetki sestanka z MO iz dne 10.01.2019 glede sprejete Uredbe in 59. člena

Dne 10.1.2018 nam je bilo sindikatom na področju obrambe predstavljena kronologija kot tudi ostale podrobnosti sprejemanja uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v SV pred koncem leta 2018.

Na MO pojasnjujejo, da so pripravili tri predloge uredb in sicer uredbo, ki nam je bila sindikatom posredovana in je bila tudi v veliki meri 5.12.2018 usklajena s sindikati na področju obrambe. Pri tem predlogu uredbe se bi naj glede vsebine zataknilo na medresorskem usklajevanju na MJU. Nato je MO pripravil še kompromisni predlog uredbe, ki ga je 24.12.2018 v vladnem gradivu posredoval na VRS, ki pa je bil prav tako deležen medresorskega usklajevanja in pri tem se je pojavil ponovno zadržek glede vsebine uredbe in zadržek je potrdil tudi večina v VRS ter ga tudi sprejela. Na podlagi nesoglasja v medresorskem usklajevanju uredbe je bilo tako MO prisiljeno sprejeti tisto uredbo, ki so jo reprezentativnim sindikatom obrambe na MO posredovali šele 31.12. 2018 in to zgolj v seznanitev in zaradi česar so sindikati na področju obrambe opravičeno jezni.

MO ob tem poudarja, da je v uredbo dodatno umestilo sklep in sicer:

• da Vlada RS nalaga Ministrstvu za obrambo, da najkasneje do 1. 6. 2019 v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, v okviru pregleda sistemov napredovanj in sistemov kariernega napredovanja javnih uslužbencev v skladu z XI. točko Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev (Uradni list RS, št. 80/18) pripravi analizo ustreznosti vrednotenja formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski z vidika notranjih razmerij ter hierarhije vodenja ter poveljevanja.
Tako bo MO v naslednji fazi pričel to analizo izvajati, cilj te analize pa je, da se dejansko pogleda celotna struktura formacijskih dolžnosti in nazivov in se pregleda celovito iz vseh vidikov vojaške hierarhije. Pri VU bo poudarek na primerljivosti z vojaškimi, podčastniškimi in častniškimi dolžnostmi.

SMO ob tem opozarja MO, da ni jasnih določil in predvsem zagotovil, da bi se po opravljeni analizi kot je zapisana v 2. sklepu uredbe ta neskladja tudi odpravila. Vendar MO zagotavlja, da je povsem logično sosledje, da v primeru ko opraviš analizo sledi tudi odpravljanje ugotovitev te analize.

MO poda tudi informacijo glede pripadnikov SV iz leta 2004 in 2008, ki so pri prehodu statusov izgubili plačne razrede, ki pa se danes prenašajo in so ti pripadniki v zaostanku s plačnimi razredi. Vrhovna sodba na to temo je bila in je sodišče ugotovilo, da je bila prevedba narejena skladu z zakonom in, da pri tem ni bilo storjene napake v povezavi na ZSPJS 2008. GŠSV poudarja, da problematika ni samo v prevedbi 2008 ampak je tudi kompresija plačnih razredov iz leta 2004 z ZJU. GŠSV je s strani državnega sekretarja dobil nalogo, da opravijo analizo teh pripadnikov. GŠSV je naredil analizo v vseh statusih (V,PČ,Č) ter ugotavljajo, da je takšnih pripadnikov približno 200 predvsem tistih, ki so bili prerazporejeni pred 2008. Po opravljeni analizi se bo MO odločilo kako urediti zadeve pri tem pa poudarjajo, da je potrebno opraviti za vsakega pripadnika individualno obravnavo. Ko bo analiza končana jo bo MO posredovalo vsem reprezentativnim sindikatom v MO in nato bo sklican sestanek z vsemi sindikati v MO.

Sindikat ministrstva za obrambo pojasnjuje, da je za SV določeno eno orientacijsko delovno mesto formacijska dolžnost vojaka in je na njega vezana kompletna struktura SV. Pomeni, da pri premiku orientacijske FD v KPJS se enakovredno premakne kompletna struktura v SV, kar posledično pomeni da ne potrebujemo posebne analize, saj je le-ta bila narejena že leta 2006. Sindikat ministrstva za obrambo je ponovno opozoril MO, da ko bo končana analiza po 1.6. 2019 bo potrebno uredbo ponovno poslati v medresorsko usklajevanje in se bo zgodba iz decembra 2018 ponovila. Zato je sindikat ministrstva za obrambo seznanil vodstvo MO, da krivda za nespoštovanje dogovora v sosledju z zapisnikom seje pogajanj v zvezi z razrešitvijo stavkovnih zahtev Koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja z dne 27. 11. 2018, nosi v celoti vlada RS. SMO je glede na podano razlago MO sprejel odločitev, da bo primoran pravico poiskati na delovnem in socialnem sodišču v kolektivnem delovnem sporu zaradi nespoštovanja Dogovora o politiki plač v JS, ki je sklenjen decembra 2016 in 2018 za vse strukture, ki so bile prikrajšanje v že pridobljenih pravicah.

Glede 59. člena GŠSV so predstavniki MO in SV povedali, da je ukaz z 21. 12. 2108 preklican oz. neveljaven in je v podpisu nov ukaz za opredelitev nalog in posledično pravic po 3. ods. 59. čl. ZSSLov, kateri bi moral biti podpisan v januarju 2019.

(0 glasovi)