SMO že ta teden na pogajanjih z VRS o protestnih in stavkovnih zahtevah sindikatov združenih v stavkovni odbor JS in DU

Dne 19. 01 je na sklic s strani Vlada Republike Slovenije (VRS) potekal sestanek med vladno pogajalsko skupino in sindikati, ki so napovedali stavko in izpostavili stavkovne zahteve. Posebno povabilo na sestanek med sindikati, ki so napovedali stavko in VRS smo prejeli tudi v SMO, saj smo, kot so to povedal predstavniki vlade edini sindikat iz obrambnega resorja, ki je na podlagi zakonodaje izpostavil protestne zahteve in hkrati izrazil željo in voljo po pogajanjih okoli podanih zahtev.

Na sestanku je bilo uvodoma ugotovljeno, da so sindikati oz. skupni stavkovni odbori izpostavili različne zahteve. Štirje od 17 sindikatov so se tako odločili, da ne ostajajo v skupnem pogajalskem procesu s preostalimi sindikati, SMO ostaja v pogajalskem procesu z večino sindikatov JS.

Hkrati je bilo z VRS dogovorjeno, da se za skupne stavkovne zahteve izvaja skupni pogajalski proces, za parcialne- posebne zahteve sindikatov pa se pogajanja izvajajo ločeno. Za skupni stavkovni odbor sindikatov Državne uprave, ki so že v letu 2017 VRS postavili stavkovne zahteve in v katerem aktivno sodeluje tudi SMO se bodo, za specifične zahteve, pogajanja izvajala ločeno.

S koordinacijo stavkovnih odborov, kjer aktivno sodeluje SMO in kjer je napovedan skupni protestni shod za dne 24. 01. 2018 se pogajanja s predstavniki VRS nadaljujejo v ponedeljek. Na prvih pogajanjih bo tako dogovorjen način in okvirji pogajanj za izboljšanje socialno ekonomskega položaja članov teh sindikatov.
Hkrati je dogovorjeno, da vlada preuči specifične zahteve sindikatov združenih v skupni stavkovni odbor Državne uprave in na njih odgovori do torka 23. 01. 2018 ter se nemudoma nato vse strani pričnejo pogajat za uresničevanje postavljenih zahtev.

Iz zapisanih ugotovitev sestanka v zvezi z razrešitvijo stavkovnih zahtev reprezentativnih sindikatov javnega sektorja tako jasno izhaja, da je SMO edini sindikat obrambnega resorja, ki je tako postavil protestne zahteve in s katerimi zahtevamo odpravo krivic ter izboljšanje stanja pripadnikov SV, civilnih oseb zaposlenih v SV, operaterjev na 112 in zaposlenih v MO. SMO bo tako intenzivno pristopil k pogajanjem z VRS tako o skupnih zahtevah skupnega stavkovnega odbora sindikatov JS kot o skupnih stavkovnih zahtevah skupnega stavkovnega odbora Državne uprave.

VRS bo s pričetkom pogajanj s skupnimi stavkovnimi odbori JS in DU tako izpolnila zakonske norme, ki sprtima stranema nalagata, da poskušati sporazumno rešiti nastali spor.

O poteku pogajalskih procesov vas bomo obveščali .

Mediji so poročali :

Nazadnje urejano na