Varuhinja človekovih pravic odločna, ustava RS varuje tudi sindikalno delovanje slovenskih vojakov

Dne 21.11.2017 je SMO posredoval Apel k spoštovanju ustavno zagotovljene sindikalne svobode , ki gaje podprla večina sindikatov JS in sindikalnih central.
Apel je bil naslovljen na vse poslanke in poslance DZ, Varuhinjo človekovih pravic, zagovorniku načela enakosti in predsedniku države RS.

Do danes smo bili na apel deležni odziva s strani predsednika republike Slovenije, ki meni, da je položaj sindikalnega gibanja v vojski ustrezno urejen, zato se zavzema, da ostaja nespremenjen. Stališče je podala tudi varuhinja človekovih pravic, ki je v pismu med drugim zapisala :

»Ob tej priložnosti bi v prvi vrsti radi izrazili strinjanje z vami, da se določba o sindikalni svobodi iz 76. člena Ustave Republike Slovenije (URS) nanaša na vse sindikate in varuje tudi sindikalno delovanje vojakov. Navedeni člen sindikalno svobodo varuje zelo široko in zakonodajalca izrecno ne pooblašča, da bi z zakonom uredil način uresničevanja te pravice ali da bi jo omejil.

Celotni odgovor varuhinje človekovih pravic je priloga tega obvestila .

Nazadnje urejano na
(2 glasovi)