1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Sindikalne centrale ostro nasprotujemo in kot nesprejemljive in neustavne označujemo amandmaje SDS in NSi, s katerimi se skuša prepovedati sindikalno združevanje in delovanje zaposlenim v Slovenski vojski

IZJAVA ZA JAVNOST – medijem in poslanskim skupinam Državnega zbora

 

 

Spodaj podpisane sindikalne centrale ostro nasprotujemo in kot nesprejemljive in neustavne označujemo amandmaje Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije, s katerimi se skuša prepovedati sindikalno združevanje in delovanje zaposlenim v Slovenski vojski.

 

76. člen Ustave Republike Slovenije jasno določa, da je ustanavljanje in delovanje sindikatov ter včlanjevanje vanje svobodno. Za vojaške osebe med opravljanjem vojaške službe že danes velja prepoved pravice do stavke, medtem do je za delavce, ki opravljajo upravne in strokovne zadeve na obrambnem področju, pravica do stavke omejena.

 

Že takšna ureditev močno posega v možnost sindikalnega delovanja zaposlenih na obrambnem področju, kakršno koli nadaljnje omejevanje izvajanja svoboščine sindikalnega organiziranja in delovanja pa je zato nesprejemljivo, glede na citirano določbo Ustave pa po našem trdnem prepričanju tudi neustavno in zaposlene v Slovenski vojski postavljajo v položaj drugorazrednih državljanov.

 

Podpisniki te izjave najostreje obsojamo vsakršen poskus omejevanja ustavne pravice do sindikalne svobode in predlagatelje pozivamo, da predlagane amandmaje umaknejo, vse ostale parlamentarne stranke in njihove poslance pa pozivamo, da na seji Odbora za obrambo Državnega zbora, ki bo dne 1.12.2017 obravnaval predlog Zakona o obrambi, predlagane amandmaje zavrnejo in obsodijo poskus neustavnega posega v pravico do sindikalne svobode, ki se danes nanaša na zaposlene v Slovenski vojski, jutri morda na kakšno drugo skupino zaposlenih v Republiki Sloveniji.

 

V Ljubljani, 30.11.2017

ZVEZA SVOBODNIH SINDIKATOV SLOVENIJE
Lidija Jerkič
l.r.
KONFEDERACIJA SINDIKATOV SLOVENIJE PERGAM
Jakob Počivavšek
l.r.
KONFEDERACIJA SINDIKATOV JAVNEGA SEKTORJA
Branimir Štrukelj
l.r.
KONFEDERACIJA SINDIKATOV 90 SLOVENIJE
Peter Majcen
l.r.
KONFEDERACIJA NOVIH SINDIKATOV SLOVENIJE NEODVISNOST
Evelin Vesenjak
l.r.
SLOVENSKA ZVEZA SINDIKATOV ALTERNATIVA
Zdenko Lorber
l.r.
ZVEZA DELAVSKIH SINDIKATOV SLOVENIJE SOLIDARNOST
Roman Šuen
l.r.

 

Nazadnje urejano na
Oceni ta predmet
(0 glasovi)