Natisni to stran
JAVNI POZIV ZAVAJAJOČI IN NEPOPOLNI PODATKI ANALIZ
19 feb 2023 0 komentar

JAVNI POZIV ZAVAJAJOČI IN NEPOPOLNI PODATKI ANALIZ

V sindikatu ministrstva za obrambo smo dne 20.02.2023  naslovili  javni poziv predsedniku vlade g. dr. Robertu Golobu in ministrici za javno upravo ga. Sanji Ajanovič Hovnik v katerem smo zapisali:

V Sindikatu ministrstva za obrambo (SMO) smo že v letu 2022 ob prvi predstavitvi analize GLEDE ŠTEVILA ZAPOSLENIH IN PLAČ V JAVNEM SEKTORJU V OBDOBJU 2008 – 2022 in nadalje v letu 2023 na sami seji pogajalske skupine ministrici jasno povedali, da je analiza, ki jo je predstavila in ki jo je izdelal MJU površna, zavajajoča, pomanjkljiva in kot taka ne odraža dejanskega stanja, dopušča pa svojstveno interpretacijo in manipulacijo predvsem v delu indeksa rasti povprečnih bruto plač po plačnih podskupinah (primerjava leta 2022 na leto 2015). Kot navedeno bi podatki v informaciji in predstavitvi terjali vrsto dodatnih opomb, pojasnil in interpretacij, da bi bile informacije ustrezno razumljene.

Ob že dobro znanem dejstvu, da se številčno stanje pripadnikov Slovenske vojske iz leta v leto zmanjšuje, da je kadrovsko podhranjena, pri tem pa se obseg dela in nalog povečuje (migrantski val 2015, podpora oz. pomoč pri varovanju državne meje do konca leta 2022, delo v pogojih COVID-19, naloge v okviru zaščite  in reševanja, kot je bilo npr. gašenje požara na Krasu v letu 2022, ki jih redno ali izredno opravljajo pripadniki Slovenske vojske), na osnovi logike in zdravega razuma privede do zaključka, da so bili vojaki v tem obdobju nadpovprečno obremenjeni, in sicer vsako leto bolj ter da po večini njihov delovnik ni potekal na dan samo 8 ur, kot to velja za nekatere druge poklicne skupine v javnem sektorju, in se tako poskuša manipulativno prikazati rast  povprečne bruto plače v odnosu do ostalih poklicnih skupin. Po neuradni oceni so bili v povprečju vojaki v obdobju med 2015 in 2022 v terenskih pogojih in oblikah dela, ki zajemajo delo v manj ugodnem delovnem času, tudi po 14 dni na mesec.

Takšne insinuacije in manipulativno početje MJU, kot smo ga bili priča v preteklih dneh na povezavi https://www.gov.si/novice/2023-02-16-poklicni-gasilci-so-ena-bolje-placanih-poklicnih-skupin-v-javnem-sektorju/, kjer se v preglednici navaja rast povprečne bruto plače vojaka v V. tarifni skupini, ki je v letu 2015 znašala 1.510,31 € in v letu 2022 narasla na 2.303,38 € bruto, in kot smo že zapisali pri tem namenoma ne podate dolžnih dodatnih pojasnil, iz katerih bi lahko mediji povzeli kredibilno informacijo in tako preprečili stigmatizacijo in popolno razvrednotenje poklica vojak, kljub njihovemu trudu in vsakodnevnemu odrekanju. Biti vojak namreč pomeni poslanstvo in način življenja, ki pa ga s takšno manipulativno interpretacijo analize prikazujete kot izključno pehanje za denarjem, pri tem pa ne razumete ali pa nočete razumeti, da za temi podatki stojijo ure dela v posebnih pogojih, velikokrat stran od družine in socialnega okolja, odpovedovanja ter izpolnjevanja ukazov, ki so največkrat odraz želja, zahtev in odločitev politike.

V SMO menimo, da ima takšno nedopustno manipuliranje MJU z ne dovolj pojasnjenimi analizami tako sindikatom kot tudi medijem samo en cilj, in sicer da se s takšnim početjem razvrednotijo posamezne poklicne skupine ter da se s tovrstnim početjem opraviči parcialne dogovore prejšnjih kot tudi sedanje Vlade, tudi v  prefinjeni spregi s sindikati, ki v tej manipulativni neumnosti v odpravi nesorazmerij vidijo le izkupiček za svoje poklicne skupine.

Od vas kot predsednika Vlade RS, predvsem pa od vas ministrica za javno upravo, zahtevamo:

·        Da nam omogočite razlago in dostop do vseh podatkov, na podlagi katerih ste izvajali omenjeno analizo, predvsem izračune povprečnih bruto plač.

·        Da javno interpretirate, za kolikšno število ur in v kakšnih oblikah dela in pogojih je bila izračunana povprečna bruto plača vojaka;

·        Da kot Vlada RS dolžno preprečite vsakršno stigmatizacijo pripadnikov SV, ki ste jo povzročili v medijih.

 
Oceni ta prispevek
(2 glasov)
Objavljeno v Novosti