Natisni to stran
Javni poziv SMO predsedniku vlade RS pred zaostrovanjem sindikalnih aktivnosti
11 jan 2023 0 komentar

Javni poziv SMO predsedniku vlade RS pred zaostrovanjem sindikalnih aktivnosti

VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE

Predsednik

g. dr. Robert Golob

 

Zadeva: Javni poziv SMO predsedniku vlade RS pred zaostrovanjem sindikalnih aktivnosti

 

 

Spoštovani predsednik vlade g. dr. Robert Golob,

v teh dneh smo zaposleni na področju obrambe priča jasnemu sporočilu vlade Republike Slovenije, da ni možno v mirnem in demokratičnem socialnem dialogu odpraviti krivic in nesorazmerij do zaposlenih v MO in SV, ki izvirajo iz parcialnih dogovarjanj posameznih poklicnih skupin ter da je le-te možno uveljaviti zgolj in samo skozi napoved protestnih shodov ali najavo stavkovnih aktivnosti.

Ob navedenem smo vas primorani opozoriti, da smo pravna in socialna država in da so zakonitosti enotnega plačnega sistema, ki so bile dogovorjene s socialnimi partnerji v letu 2008 še vedno veljavne ter zahtevamo, da se tudi dosledno spoštujejo (KPJS, ZSPJS).

Tokrat vas v luči mirnega reševanja nastalih krivic zadnjič pozivamo k skupnemu sestanku, na katerem pričakujemo jasna zagotovila za odpravo in realizacijo naslednjih zahtev spodaj zaposlenih na obrambnem področju:

  • Takojšnja odprava krivic na delovnih mestih operaterjev v centrih za obveščanje na številki 112 in dvig omenjenega delovnega mesta za 6 PR ter kar bi pomenilo izenačitev s primerljivi poklici, ko so operaterji-dispečerji (dispečer nujna medicinska pomoč, gasilec dispečer) – ob tem to krivico prepoznava tudi MO;
  • Takojšnja odprava nesorazmerij v spodnji tretjini plačne lestvice (pretežno najranljivejših zaposlenih v J plačni skupini) na enak način, kot je to izpogajano v E plačni skupini in kot to obljublja VRS v medijih v D plačni skupini pomočnica vzgojiteljice;
  • Takojšna ponovna vzpostavitev razmerij med pooblaščenimi uradnimi osebami in drugimi poklici v isti tarifni skupini, kot je bilo to dogovorjeno v letu 2008 v KPJS in kot to določa Kolektivna pogodba o skupni metodologiji za uvrščanje orientacijskih delovnih mest in nazivov v plačne razrede (KPSM).

Če do 20. 1. 2023 z vaše strani ne prejmemo potrditve po skupnem sestanku, bomo na področju obrambe začeli z izvedbo zaostrovanja sindikalnih aktivnosti skladno z zakonskimi omejitvami in izvedbo stavke.  

Z lepimi pozdravi

 

 
 
 
Nazadnje urejano na 0, 11.01.2023 20:12
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Objavljeno v Novosti